Lhůta 2014 – plánování akcí samotnými občany

03.03.2011 12:26

    4. 2. 2011 v 18:00 se v pohostinství Pod Maršálem sešlo asi 30 občanů a zastupitelů obce, aby společně vytvořili plán akcí na stávající volební období. Diskusi moderoval 1. místostarosta Mgr. Aleš Kavalír. S organizací pomáhali i další zastupitelé obce, kteří se rovněž postarali o občerstvení - lidé mohli ochutnat ze 4 druhů bábovek a 1 koláče.

    Nejprve měli zúčastnění za úkol zhodnotit, jak se jim v jejich obci žije. Organizátoři s sebou přinesli několik archů, na nichž byly zapsány návrhy občanů, kteří je poslali předem. Na první arch účastníci setkání společně zapisovali silné stránky života na Lhůtě. Při následném hromadném bodování vyšlo najevo, že nejvíce se zde lidem líbí kvalitní komunikace, dětské hřiště a klubovna, co se týče infrastruktury, z kulturních akcí je to pak vítání občánků a sraz rodáků. Na další arch papíru se zapisovaly slabé stránky. Sem lidé nejčastěji řadili zamořování ovzduší občany, ubývání zeleně, špatné třídění odpadů, ošklivou náves či chybějící obchod s potravinami.

    V další fázi měli zúčastnění navrhovat, jak by řešili stávající problémy obce nebo naopak posílili její kvality. Nejvíce hlasů dostaly následující cíle a aktivity: ozelenění obce, zlepšení třídění odpadu, vybudování vodovodního řadu „na Skalici“, převod pozemků „za Humny“ a „na Skalici“ na obec, oprava nádrže a zvýšení přítoku do ní, povinné platby za popelnice, řešení čištění OV – čistička centrální nebo čističky domácí, rozvoj webových stránek a práce s historií obce – kronika, pravidelná setkání občanů, rodáků.

     Po diskusi byly návrhy odevzdány členům zastupitelstva, ti je doplní a schválí na svém dalším zasedání, které se bude konat dne 30. 3. 2011. Na závěr je třeba zmínit, že občané se na diskusi velmi aktivně podíleli. Nejdůležitější však je, že na Lhůtě neutuchá chuť a nadšení něco dělat, neboť některé navržené aktivity se již začaly realizovat.

Zápis všech návrhů i jejich obodování si můžete přečíst zde.

Zapsala Kateřina Vrtílková