Změna politické situace

26.07.2011 16:11

Ve středu 29. 6. se konala veřejná schůze zastupitelstva. Účast občanů byla vysoká (cca 80 lidí), všichni byli zvědaví zejména na to, jak dopadne vlekoucí se diskuse o prodloužení vodovodu na Skalici. Místo připraveného programu však starosta Lodl začal předčítat prohlášení zastupitelů, kteří odstoupili ze svých funkcí. Místostarosta Aleš Kavalír z této funkce pro neshody se starostou odstoupil již v pondělí. V úterý se pro odstoupení z funkcí rozhodli i místostarosta Zdeněk Vůch, zastupitelka Marie Kadlecová a starosta Jiří Lodl. To se ale všichni dozvěděli až na veřejné schůzi.

Starosta Lodl po oznámení těchto kroků nechal hlasovat o své nastupkyni Miroslavě Polákové, která povede obec do předčasných voleb. Na závěr odstoupil i z funkce zastupitele, schůzi ukončil, aniž by prošel jediný plánovaný bod, a odešel. Všichni zůstali jako opaření, na takovýto scénář nebyli připraveni ani zastupitelé, kteří ve svých funkcích zůstali. Ti usilovali o projednání navrženého programu a přesvědčovali před jednáním své kolegy, aby jej svými předčasnými rezignacemi nenarušili. To, že se tak přeci jen stalo, vyvolalo mezi většinou přítomných rozhořčení. Nedostalo se tak na pocty, kterých se pan Lodl mohl po několika desetiletích práce v obci dočkat, kdyby odešel důstojnějším způsobem. Událost nutně vedla k diskusím, kdo jaké zájmy svým rozhodnutím upřednostnil.  

Zbylí členové se k nově vzniklé situaci postavili čelem. Rozdělili si práci tak, aby bylo postaráno o rozhlas, vodovod, lesy, informovanost občanů i komunikaci obce navenek a okamžitě začali jednat s úřady o vyjasnění svých pravomocí, aby doba do předčasných voleb nezůstala promarněna. Názory na situaci se mezi občany různí. Někdo lituje zániku starých pořádků a píše ironická anonymní blahopřání zastupitelstvu k rozvrácení obce, jiný se těší na příchod nových tváří a ideálů. Mezi občany se naštěstí zvedla vlna chuti znovu se zapojit do péče o obec. Takže sestavit novou kandidátku či kandidátky patrně nebude problém.